15 mars 2009

Klart vi ska ha bonusar!

Det pågår ju som ingen kan ha missat en infekterad diskussion om bonusar osv för ledningar, styrelser mm just nu. Jag har full förståelse för att diskussionen uppkommer, eftersom det är stora summor, och i många fall tveksamt om det är motiverat på ett bra sätt.

Jag tycker dock ABSOLUT att vi ska ha bonusar kvar till både ledning och styrelser. Varför? Jo, för att rörliga lönedelar får oss att kämpa mer. Sen kan den rörliga delen var olika hög, och innebär olika saker, men jag tror definitivt det är bra för produktiviteten i Sverige.

Några exempel på rörliga lönestsystem idag...
1. Byggföretagen, de flesta har ju rörliga löner, där de baseras på om husen/bygget blir klart i rätt tid. Vad skulle hända om alla byggare tjänade lika mycket oavsett när bygget var klart?
2. Industriföretagen ger arbetarna bonus per producerad bil, mutter, plåtbit eller vad det nu må vara som produceras snabbare/bättre än väntat. Det har väl ingen ifrågasatt? Accord är ju en väl beprövad metod för att belöna bra prestationer?
3. Säljare, kanske den mest självklara prestationsinriktade yrkesgruppen? Säljare har ju oftast en ganska stor möjlighet till rörlig ersättning, det varierar ju självklart, men det finns i de flesta fall en rörlig del med i lönepaketet i alla fall.
4. Servicetekniker, mäts i fler o fler fall baserat på antal gjorda jobb osv. Ju fler arbeten man kan hantera, desto mer tjänar man?
5. Lastbilsbranschen, ju snabbare man levererar, ju bättre betalt får man? Existerar det? Jag vet inte, men är ganska säker på att det finns.

Bonusar, vinstdelning, eller liknande är ju bästa sättet att få alla i bolaget/ledningen/styrelsen att sträva mot samma mål! Jag tycker att alla skulle ha 70% fast lön och 30% baserat på prestation/utfall. Det som idag är problemet är att målen för att nå bonusarna kanske är fel.

Om man i bankerna inte vill ha kortsiktigt tänkande ledare, mät dem i så fall på NKI (Nöjd kund Index) över en längre period? Eller mät dem på andra mätbara parametrar som inte är avhängiga av det kortsiktiga målet som kvartals eller årsresultat kan vara.

Jag tror det är livsfarligt att plocka bort bonusar, det riskerar att bli ett "LKÄ-läge"... "Lönen kommer ändå...". Det måste inte bli så, men det kan bli så. Varför har man i byggindustrin, fordonsindustrin osv lön baserat på hur mycket man tillverkar, bygger eller liknande? Är inte det en prestationsbaserad lön? Vad skulle hända om dessa personer fick timlön istället? Det blir snabbt ett "LKÄ-läge"... Jag lovar!

Mer provision, bonus, incitamentsprogram, prestationslön, aktieprogram mm till folket, ledningar, styrelser osv! Det skulle utan tvekan höja produktiviteten runt om i Svea rike!

Gällande AMF Pension så är det ju stötande att de får bonus när kapitalet minskat. Men fundera några sekunder på följande...?

Börsen sjunker med över 40% på ett år. AMF Pension lyckas genom ett modigt handlande, och smarta analytiker endast tappa 15% av värdet på sin innehav. De har då överträffat index med 25% i avkastning på ett år. Är det då bra eller dåligt? Kan det vara så att vissa är berättigade till bonus för att de slog Index med 25%? Jag vet inte, jag säger inte vad som är rätt eller fel, och ovanstående är bara ett exempel, siffrorna är inte hämtade från AMF eller liknande. Jag vill bara påtala att allt inte är svart eller vitt. Det mesta rör sig i en skala av grått! Döm inte för snabbt, tänker efter innan :-)

Slutsats...
Jag förstår inte varför alla är så negativa till bonusar? Utvidga det istället, till att omfatta fler på företagen, öka andelen rörlig lön, inför aktieägarprogram för anställda, istället för att sänka lönerna 20%, gör om dem så att 20% blir prestationsbaserade? Och ge de anställda en morot att de kan öka sin lön med 10-20% om företaget börjar gå bra igen?
Om företagsledningen inte ska vara kortsiktiga, ge dem då bonusmål som är långsiktiga? Det är ju inte systemet med bonusar och rörliga lönedelar som är fel? Det är ju målen, och styrningen på programmen som är fel!! Det är i alla fall min åsikt - vad är din?

Skrivet i media om ämnet:
SVD - Kan vara slutet på bonusarna
SVD - Östros, inför bonusstopp
DN - Etikexperter vill stoppa bonusprogrammen