17 januari 2009

Blackberry - RIMM som aktie

Alla som känner mig vet att jag älskar min Blackberry, numera uppdaterad till Blackberry Bold (den senaste varianten utan touch). Jag tycker också RIM är intressant ur ett annat perspektiv, (RIM är bolaget som står bakom Blackberry, RIM står för Research in Motion) och det är som aktie. Den är noterad på Nasdaq, med symbolen RIMM.

I somras stod aktien i cirka $150. Nu står den i cirka $51. Den har varit nere och vänt på $36 senaste månaderna, men den är riktigt lågt värderad jämfört med dess kapacitet. RIM drabbas inte av ekonomin på samma sätt som Nokia, Apple mfl. RIM har sin "hemmamarknad" bland företagen, och äveni dåliga tider är företagen intresserade av att spara pengar, och det gör man faktiskt med en bra fungerande mail-lösning. Exchange och Windows Mobile är helt okej, men det är inte jämförbart med Blackberry, speciellt inte om man reser utomlands!

RIM har ytterligare en "edge" ur ett tillväxt-perspektiv, och det är att Blackberry fortfarande växer exposionsartat ur ett globalt perspektiv. I USA har Blackberry funnits i snart 10 år, I europa i cirka 5 år. Men det tillkommer nya länder varje månad, som aldrig haft möjligheten att köra världens bästa push-mail system! Och även i länder där det finns, så tillkommer det hela tiden nya operatörer, alla vill vara med på tåget när fler och fler konverterar från "dumma" terminaler till smartphones. PÅ konsumentsidan så kommer säkert Apple att ta stora andelar, men på företagssidan kommer RIM att sopa mattan med konkurrenterna, och det kommer att fortsätta såhär i flera år framöver! Det är min åsikt i alla fall :-)

Många anaytiker i USA har riktkurser på mellan $60-$80 på kort sikt. Det är en stabil kassako med bra kassaflöden och en gigantisk krigskassa. Här märks inga kreditproblem :-)