19 mars 2009

Inte alls säker på att Nokia ligger bra till...

när konjunkturen vänder för mobiltillverkarna. Nokia har alltid levt på sina candybar mobiler som har haft en attraktiv design och en bra prissättning. Nokia har i princip aldrig varit ledande i teknikutvecklingen, SE och dessförinnan Ericsson har alltid varit duktiga rent tekniskt, men haft svårt att få ut budskapet på marknaden. Samsung, HTC mfl har varit mycket snabbare med att implementera nya tekniker såsom HSDPA, GPS mm i sina mobiler.

Nu när "smarta telefoner" tar över marknaden, i alla fall i västeuropa och USA så är spelplanen kraftigt förändrad. Nokia har visserligen fortfarande en stor andel av terminalförsäljningen, men RIM med sin Blackberry, och Apple med iPhone har en helt annan relation med sina köpare. En Nokia-köpare är betydligt mer "otrogen" än en iPhone eller Blackberry-användare. Köper man en Blackberry köper man egentligen inte telefonen, man köper upplevelsen att alltid ha full kontroll över sin kommunikation på ett tryggt och stabilt sätt i kombination med oslagbar kostnadskontroll. Köper man en iPhone köper man världens skönaste mobila gränssnitt, man köper en grym surfupplevelse och man köper sig "status" inom kompiskretsen.
Men vad köper man om man köper en Nokia? Ja just det... en Nokia! Deras satsning på Ovi är självklart bra, men långt ifrån en säker hit. iPhone "äger" konsumentmarknaden, och Blackberry "äger" företagsmarknaden. 48% av alla smartphones som säljs till företag globalt är en Blackberry. Och Apple har gått från 0% till över 10% av världsmarknaden på ett år med sin iPhone, och då har man fortfarande inte släppt det fritt bland alla operatörer/marknader!

Nej, jag är personligen skeptisk till Nokias smartphone-satsning! Dock är jag ännu mer skeptisk till Microsofts satsning. Google har nog effektivt "dödat" deras långsiktiga satsning på Windows Mobile. Jag kan inte se varför terminaltillverkarna vill ge Microsoft licenspengar för något som Google ger dem gratis? Jag tror att Android kommer få ett stort genomslag på sikt, och "kartan" över operativ och terminaltillverkare kommer att vara helt omritad om 3-5 år, det är jag övertygad om!