6 mars 2009

Folksam största ägare i Swedbank & SEB:s nyemission i hamn!

Läste precis en grymt intressant artikel i Svenska Dagbladet. Enligt tidningens uppgifter ska Folksam ha krävt in över 45 miljoner Swedbank-aktier från Sparbanksstiftelserna. Detta eftersom stiftelserna i samband med nyeemissionen lånade 1 Miljard av Folksam. Nu när aktien fallit 60% sedan emissionskursen så vill Folksam säkra sin investering, och får därigenom 45 miljoner Swedbank-aktier u utbyte mot lånet.

Det som dock är mer prekärt är att sparbanksstiftelserna har ytterligare 1,4 miljarder i lån från andra institut, denna siffra ska jämföras med värdet på deras innehav i Swedbank aktier som alltså bara är 1,26 miljarder baserat på slutkursen på fredagen. Detta innebär att stiftelserna befinner sig i en olustig situation, hela stiftelsen kan mycket väl "braka ihop" nu eftersom skulderna överstiger värdet på Swedbank-portföljen.

Med detta tillskott av 45 miljoner aktier till så får Folksam 15% ägande i Swedbank, och sannolikt kommer Anders Sundström att få en inflytelserik position i styrelsen, det kan också vara så att utdelningen i vår fryser inne för att eventuellt kunna navigara runt en eventuell ytterligare nyemission som det spekuleras om i media.

En fråga som jag inte tänkt tidigare är... Vad händer om Sparbanksstiftelserna går i konkurs? Alla "fristående" Sparbanker har ju ett ägande i Swedbank genom denna stiftelse. Då står helt plötsligt alla fristående banker utan ägande i moderbolaget? Hur många av de fristående bankerna har satsat "allt de har" i stiftelsen? Detta kommer att bli en mycket intressant fråga att följa, på nära håll de närmsta veckorna!

Samtidigt som karusellen runt Swedbank rullar vidare har SEB lyckats få igenom sin nyemission på 15 miljarder nu på fredagskvällen. Man plockar också bort bonusar för top management, men behåller det långsiktiga bonusprogrammet mot anställda & högre chefer, dock med ett maximalt utfall på 30% av grundlönen. Med nuvarande beräkningar kommer kapitaltäckningsgraden i SEB att vara hela 14,6%, vilket i sin tur placerar SEB i den absoluta toppen i Europa.
Läs mer på DN.se eller SVD.se