26 februari 2009

Net insight mot uppköp?

Har idag gått in med en mindre post i nätverksbolaget Net Insight. Deras rapport förra veckan var helt ok, de visar vinst, och har en stor kassa. Många hade önskat en större vinst, men om man läser rapporten så framgår det att en del fakturering skedde efter årsskiftet. Det kommer alltså att spilla över en del försäljning & fakturering på Q1 i år.

Net Insight har i flera år varit en klassisk uppköpskandidat. De har en unik position inom DTM-tekniken, som är en väl patenterad nätverkstekonologi som stöder QoS över långa avstånd. Net Insight är väldigt lyckosamma inom digitala TV-nät, bland annat Danmark & Norge har byggt sin markbundna digital-TV nät på Net Insights Nimbra plattform. Net Insight har många prestigekunder, bland annat Eurovision, dvs den europeiska melodifestivalen distribueras till alla länder via Nimbra, och det är ju en stor prövning, det är många samtidiga tittare, och avbrott kan få stora konsekvenser för röstning osv. Även OS i Peking, Påvens begravning mm har sänts med Nibraplattformen.

På senare tid har Net Insight tagit hem många kontributionsnät i USA där man skickar HD-material från sportarenor, som Baseball, Basket, Hockey mm. Alla dessa kontrakt innehåller mycket prestige, man tar order på order framför giganter som Ericsson, Cisco mfl.

I veckan uttalade sig John Chambers (VD för Cisco) om att man förbereder en uppköpsrunda, men ska köpa upp mindre företag över hela världen. Med kronans försvagning senaste halvåret så har Net Insight blivit 30% billigare i dollar, om man bortser från nedgången i börskursen som självklart också varit betydande.

Jag är övertygad om att ett bud på Net Insgiht förbereds, antingen kommer Cisco att knipa "guldklimpen" eller så blir det ericsson som lägger vantarna på dem. Net Insight grundades en gång i tiden av ett antal tekniker som hoppade av Ericsson, tillsammans med ett gäng på KTH.

Vi får väl se, en chanspost i några månader kan det i alla fall vara värt för min del.